2.8 C
Belgrade
ponedeljak, 25 oktobra, 2021
spot_img

Kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš od dunja

Kitnikez je najstariji vojvođanski slatkiš od dunja koji se danas veoma retko sprema. Osnovni sastojci su dunje i šećer, a mogu mu se dodati i orasi. Poznat je i pod nazivom sir od dunja, a vodi poreklo iz Austrougarske. Mi vam ovoga puta, pored priče o kitnikezu, darujemo i recept za pripremu tog ukusnog i mirisnog slatkiša!

Pre tačno dve godine, na Sajmu etno hrane i pića, razgovarali smo sa Jovanom Vučić sa gazdinstva Radukin na kojem održavaju tradiciju i prave kitnikez – najstariji vojvođanski slatkiš. Ona nam je otkrila nekoliko zanimljivosti u vezi sa tom poslasticom:

Kitnikez se na severu Banata pre samo nekoliko decenija pravio u gotovo svakom domaćinstvu. Danas, u celoj Vojvodini skoro da niko ne proizvodi veće količine kitnikeza. Zato smo moj dečko i ja počeli da pravimo ovaj slatkiš na veliko.

„Kitnikez je u stvari slatkiš od dunje. Kuvaju se dunje i šećer, a u ovu kombinaciju mogu da se dodaju i orasi. Ovaj recept preuzeli smo od Austrougara, koji su tu poslasticu pravili još za vreme Marije Terezije.“

Kitnikez - ©Agromedia


„Inače, kitnikez je jedini slatkiš koji može da opstane tokom zime. On ne sadrži konzervans pošto je šećer najbolji konzervans. Ukoliko stoji na tanjiru u hladnoj prostoriji i nije pokriven, kitnikez može tako da traje od 6 meseci do godinu dana. Naravno, vremenom se suši, ali na taj način postaje još ukusniji.“

„Mlade domaćice danas često kažu da je kitnikez žute boje. To je uglavnom zato što su malo lenje, pa ih mrzi da ga kuvaju duže od sat ili sat i po vremena. Pravi kitnikez je crvene boje i kuva se na najjačoj vatri više od dva i po sata“, otkriva tajnu Jovana.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
2,991PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img