spot_img

Čistokrvna tovna grla – šansa za uspeh

U selu Lozna u opštini Trstenik porodica Antić više od dvadeset godina uspešno se bavi stočarskom proizvodnjom, tačnije – ovčarstvom. Braća Bratislav i Boban Antić sa svojim porodicama zajedno žive na očevom imanju i izuzetno uspešno gaje tovna grla Il de frans ovaca.

Više od dvadeset godina se bavimo ovčarstvom. Vrlo brzo smo našli ekonomsku isplativost i računicu u tome. Sviđa nam se ova proizvodnja, a i znamo da radimo ovaj posao“, ističe Bratislav Antić, koji je po struci inženjer poljoprivrede.

Stado je jednoobrazno. Zašto ste se odlučili za takav način proizvodnje i zašto baš ova grla?

 

„Il de frans su malo specifične ovce zbog toga što je to izrazito tovna ovca i nije za mleko, ali nije ni za vunu. Jagnje koje za 3-4 meseca dostigne 30-40 kg je potencijal za ekstra kvalitetno meso, a to se jedino očekuje od ove rase. Naš cilj je da sva grla u objektu komplet pedigriramo“, naglašava Bratislav.

Il de frans je izrazito tovna rasa. Sa samo tri meseca jagnjad je teška oko 35 kg. Odrasle ovce mogu da dostignu težinu i do 150 kg.

Inače, ova grla imaju odlične karakteristike. Jagnjad se rađaju sa težinom od 4 do 5 kg, a ostvaruju dnevni prirast od preko 300 g. Sa samo tri meseca teški su oko 35 kgOdrasle ovce mogu da dostignu težinu i do 150 kg.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img