Home SVET Sutra je Sveti Haralampije – Evo šta žene treba da urade i gde valja otići na ovaj dan!

Sutra je Sveti Haralampije – Evo šta žene treba da urade i gde valja otići na ovaj dan!

0
Sutra je Sveti Haralampije –  Evo šta žene treba da urade i gde valja otići na ovaj dan!

Osuđen na smrt i izveden na gubilište sveti Haralampije uzdiže ruke k nebu i pomoli se Bogu za sve ljude…

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, poznatom u narodu i kao „gospodar svih bolesti“, jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva.

SPC ga slavi 10. februara po crkvenom, a 23. februara po gregorijanskom kalendaru. Manastir Podvrh, u blizini Bijelog Polja kraj reke Bistrice, čuva deo njegovih moštiju.

Ime ovog sveca grčkog je porekla i znači radosna svetlost. On je bio episkop u Magneziji (Tesalija) u 2. veku, a veruje se da je u 113. godini postradao zbog Hrista.

„Kada nasta strašno gonjenje hrišćana u vreme cara Septimija Severa, starac Haralampije ne krijaše se od gonitelja, nego slobodno i javno propovedaše veru Hristovu. Sve muke pretrpe kao u tuđem telu. A kad s njega živa kožu odraše, nezlobivi svetac reče carskim vojnicima: „Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život“.

Mnogobrojna čudesa učini, i mnoge u veru obrati. Čak i careva kći Galina napusti neznaboštvo svoga oca i posta hrišćanka. Osuđen na smrt i izveden na gubilište sveti Haralampije uzdiže ruke k nebu i pomoli se Bogu za sve ljude, da im Bog dade telesno zdravlje i duševno spasenje, i da im umnoži plodove zemaljske. MOLITVA NA SLEDECOJ STRANI…