spot_img

Selo mladih poljoprivrednika: Svi beze iz sela a oni su ostali i uspeli da lepo zive

Saranovo, selo centralne Srbije ima oko 1.200 stanovnika i iz godine u godinu beleži sve više mladih bračnih parova koji odlučuju da zasnuju porodicu upravo na imanju svojih roditelja. Uprkos teškom svakodnevnom radu, više sreće, kažu, pronašli su u svom rodnom kraju nego u velikom gradu, u velikoj firmi i traganju za nedostižnim snovima.

Porodica Branisavljević ima 6 ha zemlje. Od ratarskih kultura uzgajaju: kukuruz, ječam, ovas, detelinu i žito. Od stoke čuvaju: krave, bikove, ovce, svinje i imaju malo voća i povrća za potrebe ukućana. Iako Saša, koji ima 34 godine, radi kao veterinarski tehničar u drugom selu i njegova šest godina mlađa supruga Mirjana, radi u fabrici u obližem gradu, svoja dva sina podižu upravo u svom zavičaju.

„Završio sam veterinu jer sam hteo da ostanem na selu. Mislim da nije loše ovde, može tu lepo da se živi, malo plata sa strane, nešto se dopuni od zarade od stoke i druge poljoprivredne proizvodnje – ima za sve“, kaže Saša Branisavljević.
Raznovrsna poljoprivredna proizvodnja pored plata zaokružuje sve njihove životne potrebe. Od hrane se kupuje samo neophodno.

Mirjana hrani bikove - © Julijana Kuzmić/Agromedia

„U našoj kući ponekad se kupi nešto suhomesnato, uglavno za slavu, jer imamo domaće suvo meso. Hleb se takođe ponekad kupuje, jer njega mesimo, sve ostalo je iz bašte, odnosno iz obora. Zimnicu ostavljamo od našeg povrća i voća koje je neprskano zbog nas i naše dece“, objašnjava Mirjana.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img