spot_img

Zašto posebno treba da ga piju žene starije od 50. godina – 4 PREDNOSTI KOJE PO VAŠE ZDRAVLJE IMA ČAJ OD ŽALFIJE!

 

Poznato je da čaj od žalfije najčešće koristimo kod upale grla u fazi ispiranja, ali lekovita dejstva ove biljke su mnogo veća nego što zamišljamo. Žalfija se na latinskom naziva Salvia officinalis, a reč „salvia“ znači „isceliti“ ili „spasiti“. Od Egipćana, preko Rimljana, preko Grka, aromatična biljka ima daleku istoriju koja ističe medicinske prednosti.

Iako postoje stotine vrsta žalfije, verovatno ste svesni najčešće korišćene bele žalfije (Salvia apiana) i kulinarske žalfije (Salvia officinalis). Travari smatraju da je žalfija vredna mesta u vašoj kućnoj biljnoj apoteci. Jedna kašičica mlevene žalfije sadrži 10 odsto dnevne vrednosti vitamina K, koji podstiče zdravlju kostiju i smanjuje rizik od zgrušavanja krvi. Ova biljka takođe sadrži i druge hranljive materije, kao što su magnezijum i vitamin A
4 najveće prednosti čaja od žalfije za zdravlje:

1. Žalfija je prepuna antioksidanata – Listovi žalfije imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Bilje iz porodice mente, poput žalfije i ruzmarina, uključuje antioksidanse karnoznu i ružmarinsku kiselinu. Ovi specifični polifenoli smanjuju rizik od bolesti i jačaju memoriju.

2. Žalfija ima antimikrobna svojstva – Istorijski gledano, ljudi su koristili žalfiju interno i lokalno kao biljku za detoksikaciju. Istraživanja takođe sugerišu da esencijalno ulje žalfije može biti efikasan dezinfekcioni agens protiv mikroorganizama u vazduhu, može da se koristi i kao dezodorans, ali i u tretiranju rana i određenih infekcije kože izazvane.

3. Žalfija može pomoći kod probavnih tegoba – Žalfija je jedan od boljih prirodnih lekova za vaša creva. Istraživanja otkrivaju da bi ekstrakt žalfije mogao da pomogne u suzbijanju dijareje.Nastavak na sledecoj strani…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img