spot_img

DANAS SLAVIMO PREPODOBNOMUČENICU EVDOKIJU – Molitvama se borila za spasenje duša, a evo koje reči danas treba da izgovorimo!

 

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom sveta danas obeležavaju praznik posvećen prepodobnomučenici Evdokiji, svetiteljki koja se molitvama borila za spasenje duša, posebno onih koji, kako se navodi u spisima SPC, stradaju.

Prepodobnomučenice Evdokije je živela u Iliopolju gradu Feničanskom za vreme carovanja Trajanova. Najpre velika razvratnica, a potom pokajnica, isposnica i najzad mučenica. Razvratom je bila sabrala ogromno bogatstvo. Preokret u njenom životu napravio je, Promislom Božjim, neki stari monah German, i to nehotično. Došav poslom u grad, on odsedne kod jednog hrišćanina, čija se kuća dodirivala sa kućom ove Evdokije. Kada je on noću počeo po običaju monaškom čitati Psaltir i neku knjigu o Strašnome Sudu, Evdokija ga čuje i s pažnjom stane osluškivati njegove reči sve do kraja.

Strah i užas obuzme je, tako da je ostala budna do svanuća. A čim svane, ona pošalje sluge da umole toga monaha da dođe k njoj. German dođe, i među njima se otpočne dug razgovor o onome što je starac monah prošle noći čitao, i uopšte o veri i spasenju. MOLITVA NA SLEDECOJ STRANI…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,742PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img