Home ZDRAVLJE Bol u grudima,srcani udar, napad panike ili nesto drugo ….

Bol u grudima,srcani udar, napad panike ili nesto drugo ….

0
Bol u grudima,srcani udar, napad panike ili nesto drugo ….

Lici na infrakt ali nije 

Probadajuci bol u grudima može da bude da bude veoma zastrašujuc narocito zbog toga što se odmah pretpostavlja da je u pitanju srcani udar. Ipak, ovaj bol može samo da se manifestuje u grudnom košu, a da potice od nekih drugih tegoba.

Gotovo se ništa ne zna o nekim drugim zdravstvenim stanjima koja prate bol u grudima a nemaju veze sa srčanim udarom.

Može se navesti bar 7 medicinskih stanja u kojima se manifestuje bol u grudima ,jer su povezani sa srcem kao vitalnim telesnim organom,ali nemaju nikakve veze sa znacima eventuaalnog srcanog udara.

Kostohronditis (upala zida grudnog koša)

Kostohronditis je upala hrskavice koja se nalazi u grudnom košu, koja pogadja specifična rebra,posebn,četvrti ,peti i šesti par rebara. Oni kojima se javlja ovakav bol osecaju ga na prednjem zidu grudi i on može da se prostire do stomaka ili ledja.Bol ovog porekla pogadja podrucija koja su osetljiva na dodir, uglavnom je s’ leve strane, oštar je i pritiska. Bol koji potice od kostohronditisa često se javlja bez ikakvih vidljivih razloga ,postaje gori posle napornog vežbanja, rezultat je infekcije gornjeg respiratornog trakta ili neke manje povrede. Ovo je relativno bezopasan mišićnoskeletni bol u grudima i obicno se rešava bez ikakvog tretmana. Jednostavan način da se utvrdi da li je bol u grudima uzrokovan ovom upalom jeste porveriti da li se bol pogoršava kada se duboko udahne ,kašlje ,promeni položaj ili se podigne ruka iznad glave.

Upala pluca 

Tečnost u plućima u stanju upale tog organa može izazvati bol u grudima i pritisak koji često izaziva pomisao da je došlo do srcanog udara. Pneumonija može da izazove brzo lupanje srca i bol u grudima pri disanju. Upala pluća i srčana bolest su ozbiljna medicinska stanja i zato jr važno potražiti pomoć da bi se utrdilo šta je tačno izazvalo neobjašnjivi bol u grudima.

 

…nastavak na sledećoj strani…