Bol u grudima,srcani udar, napad panike ili nesto drugo ….

0
736

Gorušica 

Iznenadni strahovit bol u grudima može biti pripisan gorušici. Ona je vrlo čest simptom kojeg prati vraćanje sadržaja želuca i njegove kiseline iz stomaka u jednjak. Ova pojava se obično manifestuje kao žareći bol u predelu iza grudne kosti i kao po pravilu posle nekog obroka. Naravno ,ovaj bol je bezopasan i prolazan, a kao brzi i efikasni neutralizatori gorušice mogu biti jabuka ili soda bikarbona.

Gastritis ili čir na želucu 

Bol u stomaku može da se širi kroz telo i on najčešće odlazi naviše prema grudima. Bol kod gastritisa ili čira na želucu može se u tom smislu manifestovati i kao bol u grudima, tako da bilo koji organ od usta do stomaka može da bude uzrok grudnog bola. I ovde je ,naravno ,savet da se poseti lekar koji bi uspostavio pravilnu dijagnozu i odredio pravi uzrok oštrog bola u predelu grudi.

Napad panike 

Zbog simptoma slicnih infraktu, panika se vrlo često poistovećuje sa srčanim udarom. Zatezanje u grudima ,lupanje srca, znojavi dlanovi, nesvestica – sve su ovo simptomi i jednog i drugog stanja.Ako već patite od napada panike ,korisno bi bilo najbolje da porazgovarate sa svojim lekarom kako bi on mogao da proceni zdravlje vašeg srca. Ako se ustanovi da nemate nikakav problem sa radom srcanog mišića ,onda kada sledeci put dodje do napada panike, ne morate da brinete o eventualnom infraktu, već se pozabavite paničnim napadom. Neki od tipičnih simptoma napada panike su lupanje srca i njegov ubrzan ritam, preznojavanje ,drhtavica ,kratah dah, osećaj gušenja, nelagodnost u grudima, mučina, vrtoglavica, osećaj slabosti…Tokom jednog ovakvog napada, posle preznojavanja i ovih simptoma ,preporuka je pozivanje hitne pomoći.

Herpes zoster

Ovo oboljenje može izazvati veoma bolnu senzaciju koja pogadja grudi ,imitirajuci srčani udar. Herpes zoster je reaktiviran oblik varičela ,virusne infekcije koja je ostala nekativna u telu. Ona može izazvati jak bol koji je konstantno oštar i biva sve gori ,probada kroz grudi, jenjava i ponovo se javlja, obično na jednoj strani tela. Ova bol može da kruži oko jedne strane grudnog koša i obično je praćen značajnim osipom, dok u nekim slučajevima može biti neznatan i slab da se i ne primećuje. Trebalo bi da posumljate da je ova infekcija ukoliko  bol prati liniju rebara i na tom mestu ispoljavaju se odredjene promene na koži.Akutni bol ,peckanje ,utrnulost i svrab na odredjenom delu kože i jednoj strani tela su pokazatelji herpes zostera.Do najviše pet dana nakon početka bola u grudima krece osip u vidu crvenih pečatnih znakova koji se razviju u plikove ispunjenje tečnošću i svrbe.

 

…nastavak na sledećoj strani…