Bol u grudima,srcani udar, napad panike ili nesto drugo ….

0
406

Diskus hernija

je bolest uzrokovana promenama i propadanjem diskusa koji se nalazi između kičmenih pršljenova, a do bolova dolazi zbog pritiska na koren međurebranog živca, na mestu na kojem izlazi iz kičme, ili zbog upale kojom je zahvaćen koren živca. Bol dugo traje i obično prati linije samog živca, protežući se od kičme duž grudnog koša, a pojačava se pri kašljanju i promeni položaja tela.

Upala pleure –

Plućna maramica (pleura) sastoji se od dva tanka sloja (jedan naleže na pluća, a drugi oblaže unutrašnji zid grudne šupljine). Upala pleure može biti posledica upale pluća, tumora i drugih bolesti plućnoga tkiva. Bol je vrlo snažan (posebno u srednjem i donjem delu grudi), a pojačava se pri disanju i kašljanju. Može biti praćen povišenom telesnom temperaturom i suvim kašljem.

Gastroezofagealni refluks –

Nekad bol u grudnom košu može biti izazvan upalom jednjaka zbog vraćanja kiseline iz želuca, a zbog prekomjernog opuštanja prstenastog mišića koji razdvaja jednjak od želuca. Ponekad i deo želuca može prodreti u grudni koš kroz otvor na dijafragmi i uzrokovati bol. Obično se oseća kao pečenje iza grudne kosti i u gornjem delu trbuha.

Iscrpljenost i stres –

Bol u grudnom košu može se javiti i kao posledica neurednog života, iscrpljenosti, porodičnih i poslovnih problema, pa se u tom slučaju javljaju i drugi simptomi (lupanje i preskakanje srca – aritmije, gušenje…). Kada se isključe svi ostali uzroci, tek se tada može posumnjati da je reč o tom problemu. Bol u grudima, pogotovo ako se ponavlja, zahteva konsultaciju s lekarom koji će odrediti načine dijagnostikovanja i otklanjanja uzroka.