Bol u grudima,srcani udar, napad panike ili nesto drugo ….

0
406

Pankreatitis

Upala pankreasa je bolna, brzo se razvija i u nekim slučajevima može biti fatalna. Njeni tipični simptomi ukljucuju iznenadni početak bola u centru gornjeg abdomena, ispod grudne kosti, a retko se bol po prvi put oseća u donjem stomaku. Bol koji nastaje usled pankreatitisa može da se širi ka grudima i tako stvara iluziju da je povezan sa srčanim tegobama. Oni koji boluju od upale pankreasa mogu da proživljavaju kašalj ,trzaje i duboko disanje. Treba pomenuti da je stopa smrtnosti od pankreatitisa, negde oko 10 odsto u svetskim razmerama, uprkos medicinskom napretku kod ove bolesti. Porazgovarajte sa svojim lekarom oko svih simptoma koji se javljaju kroz bol u grudima,kako bi on utvrdio pravu dijagnozu.

Bol u grudima izaziva strah i nelagodu jer se odmah pomisli na anginu pectoris ili na infarkt miokarda, a osobu s tim problemima hvata strah od smrti.

Angina pectori

je bolest uzrokovana suženjem srčanih arterija, zbog čega je smanjen dotok krvi i kiseonika u srčani mišić. Bolovi su obično koncentrisani u sredini grudnoga koša, ali nisu ograničeni na jedno mesto. Javljaju se najčešće kod fizičkog napora (kada organizmu i mišićima treba više kiseonika) i kod emocionalnog uzbuđenja. Obično se javlja bol u obliku stezanja iza grudne kosti, uz osećaj pritiska ili tereta, koji ponekad može biti vrlo jak, ne pojačava se pri disanju ili pokretu niti ako se rukom pritisnu rebro i grudni mišići. Često se širi prema vratu i donjoj vilici, kao i ka levom ramenu i levoj ruci. Osim bola mogu se javiti nesvestica, osećaj mučnine, otežano disanje, pacijenta obliva hladan znoj. Potrebno je napraviti EKG pa, ako ima poremećaja u srčanom radu, potrebno je učiniti holter i ergometriju. Ako nalazi pokažu da se radi o angini pectoris, preporučuju se dalja ispitivanja, što podrazumijeva hospitalizaciju i pripremu za koronarografiju – invazivno rendgensko snimanje koje omogućava da se pomoću katetera i kontrastnog sredstva vide koronarne arterije i proceni stepen njihove suženosti.

 

…nastavak na sledećoj strani…