spot_img

Zašto posebno treba da ga piju žene starije od 50. godina – 4 PREDNOSTI KOJE PO VAŠE ZDRAVLJE IMA ČAJ OD ŽALFIJE!

4. Žalfija bi mogla imati dodatne prednosti za žene – U tradicionalnoj medicini žalfija se koristi za suzbijanje valunga tokom menopauze, što je posebno važno za žene starije od 50 godina. Za nove mame, u nekim kulturama žalfija se koristi ako pokušavate da odustanete od dojenja ili proizvodite previše mleka, ali ove navode je neophodno proveriti sa lekarom (nije naučno dokazano).

Kako se preiprema čaj od žalfije:
Jednu kafenu kašiku žalfije preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5 min, procediti i zasladiti čaj po želji. Piti 1-2 puta dnevno po šolju čaja.

ŽALFIJA

Latinski naziv i familija : Salvia officinalis L. (Lamiaceae)
Opis : Višegodišni, jako aromatičan, razgranat polužbun, sa uspravnim stabljikama visine do 70cm. Listovi su naspramno raspoređeni, debeli, baršunasto dlakavi, srebrno sive do sivozelene boje, lancetastog oblika, na naličju naročito izražene mrežaste nervature. Raste na krečnjaku, na sušnim kamenim mestima uz Jadransku obalu. U Srbiji se kao samonikla javlja u Sićevačkoj klisuri.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen list (Salviae folium) i etarsko ulje (Salviae aetheroleum)

Hemijski sastav : List sadrži 1-2,5% etarskog ulja čiji su glavni sastojci tujon, cineol i kamfor
Upotreba : Lekoviti sastojci žalfije deluju antibakterijski, protivupalno, površinski skupljaju tkivo i smanjuju lučenje znoja. U obliku vodenog ekstrakta i tinkture, list žalfije se primenjuje spolja za ispiranje i premazivanje sluznica kod zapaljenja usta i grla. Čaj od žalfije pije se kod poremećaja varenja i povećanog lučenja znoja.
Takođe se koristi : Za dobijanje lista koji se koristi kao farmaceutska sirovina i kao začin, kao ukrasna i medonosna biljka

Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba žalfije tokom trudnoće i dojenja. Čaj od žalfije ne treba piti duže od dve nedelje zbog mogućeg ispoljavanja toksičnih efekata usled prisustva tujona
Način pripreme i upotrebe čaja : Unutrašnja upotreba: Jednu kafenu kašiku žalfije preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5 min, procediti i zasladiti čaj po želji. Piti 1-2 puta dnevno po šolju čaja.
Za ispiranje: Dve kafene kašike preliti šoljom (200ml) ključale vode, sud poklopiti I ostaviti da stoji 5 min a onda procediti.

 

 

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img