spot_img

Vernici danas slave MUČENIKA koji je iz UŽARENE PEĆI izašao NEPOVREĐEN!

Svetog Ermija su nemilosrdno mučili, a on nije pristao da se odrekne Hrista.

 

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika Ermija. Njega je u vreme velikog gonjenja hrišćana sreo knez Sevastijan u Komanu i pošto nije hteo da prinese žrtve rimskim bogovima stavio ga je na ljute muke.

 

Nakon što mu je knez Sevastijan rekao da će biti carev prijatelj i doživeti velike počasti ako prinese žrtvu bogovima, Erminije je odgovorio: „Ja sam vojnik nebeskog i besmrtnog Cara Hrista, čijem Carstvu neće biti kraja, i zato se neću pokoriti smrtnom i bezbožnom caru, čije je carstvo kratkovremeno; Carstvo pak Gospoda našeg Isusa Hrista ostaće nepokolebljivo zanavek; koji god veruje u Njega, naslediće život večni. Ja u Njega verujem. Ranije sam mu služio tajno, a sada mu služim javno, i đavo me neće pobediti. Ti imaš vlasti nad telom mojim, i to po popuštenju Boga mog, a nad dušom mojom niko nema vlasti osim jednoga Boga koji mi može dati trpljenje i sačuvati vavek.“

 

 

Na knezovo pitanje zašto ne prima svoje sledovanje, kao što ga primaju ostali vojnici, Erminije kaže da nikad neće ogladneti jer ima duhovnu hranu koja je od Duha Svetoga, a da od njih ne želi ništa jer nepravedno pljačkaju siromašne.

To je razbesnelo kneza pa je naredio da Ermija stave u užarenu peć, iz koje je nakon tri dana ovaj izašao nepovređen.

 

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img