spot_img

SUTRA SLAVIMO ČUDA SVETOG ARHANGELA MIHAILA: Noć uoči praznika izgovorite ovu molitvu, oprostite svojim neprijateljima i OČISTITE DUŠU!

 

Praznik koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenom bojom i uvek se praznuje 21. novembra po novom kalendaru, je spomen na jednog od anđela koji se, po predanju, vojskom svih anđela suprotstavio silama zla.

Na sutrašnji dan vernici se prisećaju čuda na izvoru u Laodikiji koje se dogodilo oko 300. godine. Kako legenda kaže, jedan neznabožac imao je gluvonemu ćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da ćerka treba da mu se umije na tom izvoru.On je to i uradio, pa je nakon molitve umio ćerku, koja je istog trenutka izlečena.

Posle tog čuda su se i on i ćerka krstili, a on je na tom mestu sagradio crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.Postoji još jedno čudo koje se i danas prepričava – jedna porodica je nakon dugogodišnjeg čekanja dobila naslednika koji je bio gluvonem, i pored toga, zaostajao je u razvoju.

Svi su im savetovali da ga se odreknu, ali su roditelji rešili da se odsele iz rodnog grada i skrasili se u seocetu u blizini Minska. U blizini kućice bio je potok u koji je, prilikom šetnje sa ocem, dečak upao.Otac ga je brzo izvukao, a dete je zaplakalo. Otac je bio zgranut i brzo ga odveo do žene, da se i ona uveri u čudo.

Roditelji su detetu dali ime Mihail, u čast arhangela, verujući da će mu time obezbediti njegovu zaštitu. Kasnije su saznali da se taj potok zove Mihailovim u čast arhangela Mihaila.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”.

Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni/prvi, a “angelos” znači vesnik, anđeo. Arhangel Mihailo je predvodnik vojske anela koja je učestvovala u stvaranju sveta i branila čovečanstvo od palih anđela.

Na današnji dan, veruje narod, obavezno treba moliti za izlečenje, ali i oprostiti grehe svim nevernicima i tada će im se ostvariti najveća želja – oni i njihovi najvoljeniji biće zdravi.

Sveti Arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla i nebeske sile koja prihvata duše umrlih mereći njihova dobra i zla dela, prikazan je na ikonama i freskama kao nebeski ratnik u vojnoj opremi, sa mačem i kopljem, sa zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Prema narodnom verovanju smatra se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, takvo će biti tokom cele zime i proleća. U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove. MOLITVA NA SLEDECOJ STRANI

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,690PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img