spot_img

SUTRA JE MALA GOSPOJINA: SLAVIMO ROĐENJE BOGORODICE MARIJE CRVENO SLOVO I VELIKI PRAZNIK važan za ŽENE: Ovo ne smete NIKAKO da radite!

Rođenje Deve Marije je unapred PRORECENO, prvo od Boga, jer će „seme ženino satrti glavu zmije“  pa onda i od proroka staroga zaveta.

LAKTAŠI, 20. septembra – Mala Gospojina (Rođenje Presvete Bogorodice ili Roždestvo Presvete Bogorodice) je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije. Sutrašnji dan se ubraja u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih – crvenim slovom.Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane.

Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila ćerku Mariju, po blagoslovu Božijem. Ovaj dan se praznuje kao Mala Gospojina ili Mala Bogorodica.

Prema predanju, Sveti Joakim i Ana, Bogorodičini roditelji dobili su u poznim godinama ćerku. Bogorodica je rođena u Nazaretu, a već u trećoj godini odvedena je u hram u Jerusalim, a u sedmoj godini počela je da učestvuje u molitvama, bogosluženju i čitanju Svetog pisma, kako piše u predanjima.

Bogorodica je primila vest od arhangela Gavrila,taj dan se proslavlja kao dan blagovesti da će dobiti dete koje će spasiti čovečanstvo, a prema svetim spisima Bogorodica je pratila svog sina sve do raspeća. Kako je zapisano u predanjima, Bogorodica je posle vaznesenja IsusaHrista živela još 24 godine i pomagala ljudima, posebno bolesnima, siromašnima i udovicama.

Obeležava se 21. septembra svake godine.

Na ikoni se događaj rođenja Svete Djeve Marije predstavlja tako da majka Ana leži na postelji, novorođena Marija u kolevci, a okruženi su mnogim srodnicima. U narodu se ovaj praznik slavi i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju. MOLITVA BOGORODICI MARIJI na sledecoj strani…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,497PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img