Uz par saveta obezbedite organizmu dovoljnu kolicinu insulina i takodje ocistite vaš organizam

Uz par saveta obezbedite organizmu dovoljnu kolicinu insulina i takodje ocistite vaš organizam

29. августа 2017. Off By Nika

Borovnica kao lek izuzetno je cenjena u tradicionalnoj medicini gotovo svih evropskih naroda. Kiselkasto-slatka i sočna bobica, predstavlja najbolji prirodni izvor antioksidanasa. Ovo bobičasto voće, izvrsnog ukusa reguliše krvni pritisak, snižava nivo LDL holesterola i triglicerida.

Redovnom konzumacijom zaštitićemo krvne sudove od oksidativnog stresa, koji može uzrokovati njihovo začepljenje. Zahvaljujući takvom dejstvu ona blagotvorno deluje na celokupni kardiovaskularni sistem.

U narodu je borovnica kao lek protiv šećerne bolesti naročito cenjena, naziva se čak biljnim insulinom. Osim toga pomaže kod tegoba u menopauzi, sprečava razvoj karcinoma, te nas štiti od Alchajmerove bolesti. O tome koliko je lekovita, te kakve su njene dobrobiti po zdravlje, saznajte u nastavku teksta…

 

Sastav i lekovita svojstva borovnice

Male, a veoma moćne bobice borovnice su izuzetni prirodni antioksidansi. Za to su najzaslužniji antocijani, koji joj daju karakterističnu modrocrnu boju. U zavisnosti od veličine žbuna i ploda, razlikuje se više vrsta ovog bobičastog voća. Brojne sorte borovnica potiču iz različitih delova sveta. One koje rastu na višim žbunovima potiču iz Severne Amerike, dok su niže sorte iz Evrope.

Borovnica kalorije sadrži u maloj količini. Svrstava se u niskokalorične namirnice jer ima nizak glikemijski indeks. Izuzetno su bogate vitaminom K. Takođe sadrže vitamine C, E, A i one iz B-grupe, kao i magnezijum, kalijum, mangan, bakar, gvožđe i cink.

Bobice su izuzetno ukusne i sazrevaju u 7 pa sve do 9 meseca (jul – septembar) . Mogu se koristiti za pravljenje soka, sirupa, likera i vina. Osim njih velika lekovitost se krije u listovima borovnice. Oni se beru nešto pre sazrevanja plodova, a potrebno ih je dobro osušiti na promajnom mestu. Najčešće se upotrebljavaju za spravljanje lekovitog čaja koji pogoduje obolelima od šećerne bolesti.

 

Uzgoj borovnice u Srbiji i isplativost

Uzgoj borovnice nije nimalo lak, jer je ovaj žbun dosta zahtevan po pitanju tipa zemljišta i staništa. Prirodno uspeva ne većim visinama, u planinskim krajevima. Ukoliko je berete u prirodi, takođe možete imati dosta poteškoća. Naime sitni plodovi su vešto skirveni ispod listova, te je branje dosta otežano. Potrebno je i do nekoliko časova, čak i iskusnom beraču, kako bi nabrao kilogram svežih bobica.

Ukoliko ispunjavate ove uslove za gajenje borovnica, isplativost je svakako velika. Cena joj je u zadnjih desetak godina udvostučena na svetskom tržištu, a sve je traženija i kod nas. U Evropi su tek u 20. veku počele masovnije da se gaje, a SAD su najveći proizvođač i izvoznik ovog voća.

U našim krajevima dobro uspeva divlja borovnica i to u području Kopaonika, Vlasine i Tare.
Prinos borovnice po hektaru može iznositi i preko 4 tone, u idealnim uslovima. Ovo svakako uz maline i jagode predstavlja velik potencijal za Srbiju, ali i celu regiju.

 

Borovnica kao lek za šta se sve upotrebljava

Sprečava kardiovaskularne bolesti

Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, borovnica kao lek je blagotvorna za kardiovaskularni sistem. Povoljno deluje na krvne sudove, reguliše krvni pritisak i nivo holesterola.

Istraživanja su pokazala kako su osobe koje su tokom tri meseca dnevno uzimale do dve šoljice borovnica imale manje masnoća u krvi. Zabeležen je i smanjen nivo lošeg, LDL holesterola i triglicerida. Osim toga, redovno konzumiranje ovog voća štiti krvne sudove od oksidativnog stresa, koji može uzrokovati začepljenje krvnih sudova.

 

…nastavak na sledećoj strani…

Стране: 1 2 3 4