ZANIMLJIVOSTI: Predstavljamo BMW X6 xDrive 30d

0
42

Strogo gledano, novi X6, druge generacije je u osnovi postavljen na tehnološku platformu „majke svih BMW-a X serije“ modela X5, sa kojim deli mnogo toga počev od motora do softverskih elemenata. Ipak, za razliku od prethodnog modela koji je predstavljao luksuznu kupe verziju „X petice“, aktuelni X6 je doživeo prilično dramatičan zaokret u jasnom profilisanju svog karaktera. Odvajanje pupčane vrpce kojim je bio povezan sa X5 je urađeno suptilno, „mikro hirurški“ precizno i hrabro jer je rez izvršen na najosetljivijem mestu, tamo gde se pomiruju udobnost i sportske karakteristike. Dva nepomirljiva organa, koji uvek rade jedan protiv drugoga. Ipak, treba poći redom.

Stav je predvorje uspeha

Širok. Mišićav. Dinamičan. Sve i da ne želite, na ulici se za njime morate okrenuti, pa makar bio u i ovoj „Alpine White“ beloj boji, koja nudi čednost i pomirljivost sputavajući agresivan karakter koji mu je priroda podarila. Ipak, već nakon prvog susreta uživo, jasno je da BMW X6 druge generacije ima ono najvažnije: STAV! Kombinuje moć jednog X modela sa sportskim stilom kupea. Teško se odlučiti da li osvaja njegov moćan profil, veliki točkovi ili upečatljiv anfas? Ili je možda zato što to noću sija LED osvetljenjem prednjih farova, svetlima za maglu i zadnjim svetlima kao vasionski brod?

Suštinski, ista priča nas je dočekala otvaranjem vozačkih vrata. Ekskluzivan sportski izgled dominira kroz visokokvalitan umetnički rad kako to već priliči BMW modelu visoke klase. Unutrašnjost BMW X6 je pažljivo osmišljena i to do poslednjeg detalja. Snaga njegovog karaktera skriva se u svakom detalju – što se na kraju sabira u istinsku ekskluzivnost.

Kokpit je potpuno orijentisan prema vozaču, čime se nesvesno razotkriva: BMW X6 jeste SUV kupe limuzina, ali je pre svega vozački automobil.

Posebno treba pohvaliti ergonomiju vozačkog sedišta koja je kao „nigde“ dobra. Udobno, čvrsto, luksuzno a pregledno prema napred. Multifunkcionalni instrument displej je priča za sebe svim elementima koje objedinjuje, lakoćom upravljanja i velikim ekranom dijagonale 10,25 inča koji obezbeđuje impresivnu vizuelizaciju vozačkog iskustva.

Raspoloživi „iDrive“ kontroler na centralnoj konzoli, poseduje 7 tastera za direktno upravljanje radio uređajem, telefonom, mapom i drugim funkcijama što drastično pojednostavljuje njegovu upotrebu.

Vozački geni

Unutrašnjost BMW X6 impresionira ne samo komforom, ekskluzivnim materijalima i izuzetnim dizajnom, već i time da pruža dovoljno prostora za pet putnika.

Naravno, na ovom mestu bi se ogradili od „posebnog komfora zadnjih sedišta“, kojima je zbog niskog profila zadnjih vrata otežan pristup, posebno višim osobama, što je već dovoljno za nešto lošiju ocenu u odnosu na prosek ovog testa. Mora se priznati nema tu baš ni previše mesta za glavu ali i noge ako se vozač i suvozač razbaškare. Kako rekosmo, ovo je vozački a ne direktorski automobil.

Isto tako odlična visoka pozicija vozača i preglednost prema napred biva anulirana ocenom preglednosti prema nazad koju limitira zadnji vetrobran površine prosečne puškarnice.

Sve ove zamerke neće smetati da se vozač oseća uzvišeno i to ne samo pozicijom sedenja već dinamikom vožnje i performansama koje su mu na raspolaganju.

Naravno, uživanje u koži „mekoj kao duša“ i ergonomiji nije poenta druženja sa BMW-om X6. Ono najvažnije skriveno je ispod haube iako je moramo priznati to već viđeno! Standardni trolitarski BMW „šestak“ koji raspolaže sa 258 KS i pohvalnih 560 Nm obrtnog momenta leži izvanredno konstituciji i karakteru ovog terenskog modela sa sportskim ambicijama.

Zahvaljujući ne toliko snazi koliko velikom obrtnom momentu, zadovoljstvo vožnje X6 je za najvišu ocenu u SUV kategoriji vozila. Karakteriše ga ambiciozan odziv na dodavanje gasa, tih rad i rezerva snage koja u pojedinim momentima može biti dragocena. Iako je krajnja maksimalna brzina dostupna već na 230 km/h, X6 ni izbliza nije limitiran što se performansi tiče. Izvanredno ubrzava, posebno na srednjim brzinama pri preticanjima, dok se krstareća brzina od 120-130 km/h održava na niskih, tihih i udobnih 1.600 obrtaja, kada kabinom vlada apsolutna tišina ili moćni Harman Kardon Surround Sound sistem.

Stoga i prosečna potrošnja od 8,5 litara izmerena na testu može biti smatrana niskom i ona ne iznenađuje nikoga osim BMW koji je deklarisao nestvarnih 6 litara u kombinovanom miksu, što je zaista previše.

Udobnost na vazdušnom jastuku
Međutim, sve su to „arije“ koje smo već navikli da slušamo u prethodnom modelu BMW X6, a verujem da niko nije poželeo da sedne u ovaj automobil da bi za velike pare uživao u muzici.

Dakle, silazimo sa autoputa, prebacujemo u Sport i pun gas. Uzani putevi po Sremu prepuni rupa i neravnina su ispitni poligon kakav bi SUV kupe samo mogao poželeti i za koji bi se morali investirati milioni evra na stazi BMW Vozačke Akademije. Zahvaljujući činjenici da su dobri lokalni putevi izgrađeni u zavičajima prethodnih ministara, eto nama prilike da u realnim okolnostima testiramo udobnost, ponašanje u krivinama i izdržljivost X6. Pomalo je čak i surovo testiran po Partizanskom putu na Fruškoj Gori. A tu je BMW X6 imao šta reći. Udoban kao lađa, spretan kao panter i grub kao severni medved, doneo je očekivano ali nas je i iznenadio.

Cena: 101.168 evra
Motor: turbo-dizel, redni/6, 2993 cm³/common rail, 190 kW/258 ks pri 4.000 o/min, 560 Nm pri 1.500 o/min
Transmisija: na sve točkove, A/8
Ogibljenje: napred dvostruka poprečna ramena, nazad multilink
Performanse: 0-100 km/h – 6,7 s, maksimalna brzina 230 km/h
Prosečna potrošnja: 6,0 (fabrički podatak), 8,5 (na testu), emisija CO₂ 157 g/km
Karoserija: SUV 5/5, DxŠxV 4.909×1.989×1.702 mm, međuosovinsko rastojanje 2.933 mm, masa 2.040 kg, prtljažnik 580 l.

Iako težak čak 2.100 kilograma njegova dinamika vožnje bi mogla biti etalon mnogim modelima sa sportskim predznakom. Savršeno precizno ulazi u krivine, zahvaljujući aktivnom upravljanju i pametnom xDrive pogonu na sve točkove. Točkovi se drže svoje putanje kao da su u šinama a dodavanje gasa na izlasku iz krivine uništava holesterol u krvnim žilama.

Povratna reakcija upravljača bi mogla biti nešto bolje definisana, ali to bio već bilo previše za očekivati, ali smo zato dobili ono što nismo očekivali! Udobnost! Zahvaljujući izmenama u ogibljenju, posebno zadnje osovine koja se sada nalazi „na vazduhu“ novi X6 je neočekivano udobniji od prethodnog modela a čak je otvoreno izjavljujem udobniji i od standardnog X5.

Zaslužan za ovo iznenađenje je raspoloživi paket tzv. adaptivne dinamičke kontrole amortizera koja omogućava podešavanja amortizera tako da se oni mogu pojedinačno prilagoditi svakoj podlozi.

Glavne komponente paketa adaptivnog ogibljenja su dinamička kontrola amortizera i vazdušno oslanjanje na zadnjoj osovinu. Standardno podešavanje je dizajnirano za udobnu vožnju a može se individualno prilagoditi pomoću izbora režima vožnje od udobne „Comfort“ do sportski agresivne.

Kada se želi postići dinamičnije podešavanje amortizacije i sportski režim vožnje, dovoljno je pritisnuti taster „Sport“ čime je upravljanje vozilom osetljivije uz sve karakteristike sportskog upravljanja.