Kucni ljubimci nam popravljaju raspoloženje i produzavaju život

0
1262

Kuca leči glavu, maca srce….

Kućni ljubimci su sjajno društvo koje produžava život, ali su, ipak, i velika obaveza.Popravljaju raspoloženje i pružaju osećaj da je čovek nekome potreban…

PAS

Je čovekov najbolji prijatelj i dobar razlog da usamljeni penzioner ode u šetnju, ali može da bude i uzrok brojnih bolesti koje su posledica dnevnih obaveza oko ljubimca.

Kućni ljubimci popravljaju raspoloženje, a neprocenljiv je i osećaj da je čovek nekome potreban. Međutim, ljubimca treba mudro odabrati, u skladu sa životnim navikama i fizičkim mogućnostima. Usamljenost nije najbolji razlog da se uzme kuca ili maca, ali je činjenica da deluju bolje od leka i uklanjaju depresiju, potištenost, crne misli, razdražljivost, neprestani umor, gubitak volje za životom.

Penzioneri se retko kada sami odlučuju da uzmu ljubimca, već ih dobijaju od unuka, koji o njima više ne mogu da brinu. Svako živo biće ima karakter, ali se većina lako uklopi sa „sustanarom“, pa je penzioner taj koji treba da odluči kakav će imati ritam života gazda i ljubimac.

PAS

Je najčešći poklon usamljenim penzionerima od „zabrinute“ dece, koja žele da ga tako nateraju da se više kreće. Međutim, ukoliko je neko čitav radni vek proveo ustajući u cik zore – zašto da se ne naspava u penziji, a psi moraju da se šetaju rano ujutru i kasno uveče, bez obzira na to duva li vetar ili pada kiša, sneg. Takođe, moraju da se šetaju i kada je sve zaleđeno, a dovoljan je jedan trzaj uzice da se padne i polomi kuk.

Jednostavnije je uzeti odraslog psa, jer se štenci ne izvode dok ne prime sve vakcine, a i svakodnevno brisanje za njima je naporno, pa se javlja neprijatan miris. Održavanje čistoće postaje prioritet, a problem je i kome ostaviti psa kada se ode u banju, na vikend izlet, kod rođaka ili na more u predsezoni, što je čest izbor penzionera zbog popusta i prijatne klime. Vakcine, hrana i ostale potrebe psa nisu jeftine, jer današnjim kucama sve mora da se kupuje. Zbog toga, osnovno pitanje koje penzioner treba sebi da postavi pre nego što se odluči za kucu je: da li može sebi da priušti psa?

MAČKA

Je odlična za srčane bolesnike, dokazano pomaže u oporavku. Ova životinja je mirna, tiha, voli da se mazi i ne vodi se u šetnju. Međutim, mačke imaju dlake i traže redovno i temeljno čišćenje životnog prostora, a nisu dobar izbor ni za obolele od astme i sklone alergijama. Mace su noćne životinje i vole da se šunjaju po mraku, šuškaju i, neretko, obaraju stavri. Dakle, ne preporučuju se onima koji imaju lak san. Nisu dobar izbor ni za one koji vole dugo da spavaju, jer se mace bude veoma gladne. Takođe, svaka mačka ima poseban karakter i ne treba očekivati da će svaka voleti da se mazi. Neke imaju neprijatan glas, a druge su prgave i nimalo druželjubive.

Udomljavanje i briga oko mačaka u značajnoj meri smanjuju stres i anksioznost, što sve zajedno doprinosi sveukupno boljem zdravstvenom stanju.

UDOMLjAVANjE i briga oko mačaka u značajnoj meri smanjuju stres i anksioznost, što sve zajedno doprinosi sveukupno boljem zdravstvenom stanju, tvrde psihijatri. Dokazano je da čak i osobe bez kućnih ljubimaca koje se druže sa onima koji čuvaju mace i tako imaju priliku da se s njima igraju i da ih maze takođe imaju bolje opšte zdravlje i snažnije srce. Stručnjaci još ističu da boljem zdravstvenom stanju doprinosi i karakter vlasnika, jer je zapaženo da su ljubitelji životinja generalno srećniji i opušteniji.

PAPAGAJ

Je dobar za samce, jer voli da „razgovara“ i da mu se čovek posveti. Neće svaki progovoriti, ali će svaki moći da izgovori makar jednu reč ukoliko mu se vlasnik svakodnevno posvećuje. Može da živi nekoliko godina i bude divan sustanar ukoliko mu se posveti pažnja. Ipak, ima tri mane: budi se veoma rano, oko kaveza mora da se redovno čisti, a na prozore koji se otvaraju treba staviti mrežu. Kavezi koštaju oko 1.000 dinara, proso do 100, a mreža je dobra investicija jer štiti i od komaraca. Papagaju koji se rano budi može da se produži san tako što će se kavez uveče pokriti maramom ili ćebetom. Ovo ne važi za slavuje, koji počinju da cvrkuću čim se pojavi prvi zrak sunca.

RIBICE

Su najbolji izbor za aktivne penzionere, koji mnogo vremena provode van kuće. Oni su savršeni ljubimci, jer ne prljaju dom, ne koštaju mnogo (osim početnog ulaganja u akvarijum, opremu i hranu), a ne moraju da jedu svakog dana. To znači da ih mogu imati penzioneri koji idu na vikend–izlete ili u vikendicu i na kratka putovanja. Ribice pružaju radost vlasniku, jer se njegovom dolasku raduju i lepršaju perajima kada ih hrani.