Suvo grozdje,riznica zdravlja, čisti jetru ,štiti od prehlade ,pomaže kod anemije….

0
529

Suvo groždje u ishrani…

Suvo grožđe predstavlja veoma popularnu i omiljenu namirnicu među ljudima. Sigurno ste često uživali u raznim kolačima i poslasticama kojima ovo sušeno voće daje onaj poseban ukus, čineći ga neodoljivim. Međutim, da li ste znali da ove slatke bobice u sebi kriju pravo lekovito blago? Iako su male, one predstavljaju izvor mnogih korisnih materija, vitamina i minerala koje će vašem organizmu dati sve što mu je preko potrebno.

Verovatno je reč o jednom od retkih namirnica koje na toliko raznih načina mogu da vam budu od pomoći. U nastavku ćemo vam sa zadovoljstvom prestaviti ovo čudo prirode, a više reči biće o tome za šta je dobro i lekovito suvo grožđe. Povrh svega, podelićemo sa vama dva korisna recepta koje možete tokom ovih zimskih dana iskoristiti da obradujete sebe i svoje ukućane

Lekovita svojstva suvog groždja…

Pre svega, potrebno je reći nešto o tome kako se pravi suvo grožđe. To predstavlja proces prikupljanja i sortiranja zrelih i ispravnih primeraka ovog voća, koje se potom bere i ostavlja da se suši. Ono može da stoji na suncu ili u specijalizovanim sušarama. Nakon toga, dobija se gotov proizvod od zelenih, crnih ili žućkastih grožđica.

Kada je reč o nutritivnim vrednostima, suvo grožđe kalorije sadrži oko 306 kcal na 100 grama. Ovo je namirnica koja je zdrava i neškodljiva za svakoga, a šećeri koji se nalaze u njemu direktno se razlažu u telu i pretvaraju u energiju koju ćete moći potrošiti tokom dana. Dalje, u istoj količini ovo sušeno voće nalazi se oko 70 grama ugljenih hidrata koji su biljnog porekla, kao i 3 grama biljnih proteina i oko 1 gram biljnih masti.

Sa druge strane, kada je u pitanju suvo grožđe vitamini i minerali se nalaze u zaista velikim količinama. Tako na primer ovo sušeno voće u 100 grama sadrži vitamin A (0,2 mg), B1 (0,15 mg), B2 (0,08 mg), B6 (0,3 mg), a prisutni su i vitamin C i E čija količina varira, ali ih ima u visokoj koncentraciji. Kada je reč o mineralima, ove bobice su prebogate kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđe, fosforom i natrijumom.

 

Upotreba suvog groždja za zdravlje…

Zdravstvene koristi koje možete da imate ukoliko konzumirate ovo sušeno voće su brojne. Ono blagotvorno utiče na ublažavanje i eliminaciju simptoma opstipacije, trovanja, anemije, povišene temperature (groznice), kao i seksualne disfunkcije. Poznato je da ovo sušeno voće pomaže onima koji žele na zdrav način da povećaju svoju telesnu težinu, jer kvalitetno utiče na razvoj mišića i tetiva. Osim toga, suvo grožđe je dobro za zdravlje očiju, zaštitu zuba i desni kao i za poboljšanje kvaliteta kostiju.

Sušene grožđice su nezamenljive kada je u pitanju zdrava ishrana. Ove male žute, zelene ili crne bobice su omiljene velikoj većini ljudi, a najviše ga vole deca. Stoga je preporučljivo da ga ona najučestalije jedu, jer su veoma korisne za njihov organizam koji je u konstantnom razvoju. Nadalje, suvo grožđe zdravlje unapređuje na sledeće načine:

Protiv zatvora i opstipacije…

Kada se konzumira, ovo sušeno voće blago nabubri u želucu i crevima, jer sadrži dosta vlakana koja su lako probavljiva. Usled kontakta sa vodom i želudačnom kiselinom, ona se aktiviraju i na prirodan, blagotvoran i efikasan način pokreću vaša creva i poboljšavaju probavu. Stoga vam preporučujemo suvo grožđe kao lek protiv zatvora, ali i za uklanjanje simptoma dijareje. Ove bobice veoma lako upijaju tečnost i time sprečavaju pojavu proliva, a samim tim uklanjaju rizik od dehidratacije.

Povećava telesnu težinu na zdrav način…

Ukoliko ste se susretali sa pitanjima o tome da li grožđe goji, rećićemo vam da ovo sušeno voće, kao i svi ostali slični proizvodi tog tipa utiču na povećanje telesne težine. Međutim, to ne treba da vas brine, jer za razliku od drugih konditora, ono sadrži fruktozu i glukozu koji zajedno pozitivno utiču na vaše telo.

Kombinacija ovih prirodnih saharida neće uticati na uvećanje masnih naslaga oko stomaka, već će aktivirati vaše mišiće i dati im više energije, što je normalan i zdrav način pomoću kojeg ćete blago uvećati njihovu veličinu i tonus. Pored toga, uloga suvog grožđa jeste da vam spreči stvaranje holesterola u krvi.

…nastavak na sledećoj strani…