Home SVET SUTRA JE VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK POKROV PRESVETE BOGORODICE – ŽENE, SUTRA SE OBAVEZNO POMOLITE. Ovaj praznik je od posebnog značaja za vas!

SUTRA JE VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK POKROV PRESVETE BOGORODICE – ŽENE, SUTRA SE OBAVEZNO POMOLITE. Ovaj praznik je od posebnog značaja za vas!

0
SUTRA JE VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK POKROV PRESVETE BOGORODICE – ŽENE, SUTRA SE OBAVEZNO  POMOLITE. Ovaj praznik je od posebnog značaja za vas!

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice, veliki hrišćanski praznik.Pokrov Presvete Bogorodice, zaštitnice hrišćanskog sveta jedan je od najvećih posvećenih Bogomajci, a obeležava se sećanje na njeno čudesno pojavljivanje.

Prema predanju, ona se pojavila za vreme molitve u carigradskoj Bogorodičnoj crkvi 911. godine. Jevanđelsko predanje kaže da je bila obučena „u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama“, a u rukama je imala veliki šal kojim kao da je pokrivala narod.

Zbog toga se ona na pravoslavnim ikonama pojavljuje sa pokrovom u rukama okružena svetiteljima u belim haljinama. Njena odežda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora.Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljicu i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima.

Svi koji veruju u Bogorodicu i obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice na ovaj dan obavezno treba da izgovore reči: „Raduj se Radosti naša i prekrij nas od svakog zla časnim omoforom tvojim“. Koga Bogorodica prekrije svojim pokrovom on postaje nevidljiv za zle duhove i nečastive sile.

Pokrovu Presvete Bogorodice posvećen je manastir u Đunisu, koji se nalazi na mestu susreta Milojke Jocić sa Devom Marijom. U manastiru se čuva dragocen kamen, koji je prema predanju 24-og jula 1898. godine bacila Bogorodica zahtevajući da se na mestu na koje je pao podigne crkva.

Manastir Đunis je postao jedno od najvećih svetilišta u Srbiji, te se svakog oktobra, o danu Pokrova Presvete Bogorodice, okuplja po nekoliko hiljada vernika kako bi prisustvovali celonoćnom bdenju i jutarnjoj liturgiji.MOLITVA NA SLEDECOJ STRANI…