spot_img

MILOVAN GENIJE: Napravio šporet-raketu pa se greje za 20 evra!

Sistem je u obliku slova U. Sa jedne strane se loži i ima iza sulundar koji vuče dim napolje. Iza ložišta može da se doda bure na koje može da se kuva.Ja sam prošle zime dodao bojler pa sam grejao vodu preko njega, objašnjava 30-godišnji Bjelopoljac.

Tridesetogodišnji Bjelopoljac Milovan Cvišić pravi je primer kako se može spojiti lepo i korisno. Ovaj neobični inovator svoje izume pravi od starih stvari. Tako je, između ostalog, izumeo raketa-šporet ali i crnogorski merak- bicikl.

„Sistem je u obliku slova U. S jedne strane se loži i ima iza sulundar koji vuče dim vani. Iza ložišta može da se doda bure na koje može da se kuva.Ja sam prošle zime dodao bojler pa sam grijao vodu preko njega“, objašnjava Cvišić.

 

Nakon početnog eksperimenta shvatio je da to nije dovoljno, pa je odlučio da svoj raketa-šporet, zbog veće uštede i izgleda, dozida ciglom i glinom. „Prednost zidanog šporeta je u tome kad se ta masa ugreje za nekih četiri-pet sati njoj treba baš dugo da se ohladi i dovoljno je samo malo drva da održava tu toplotu. Ja ložim baš kad je hladno jedno četiri-pet puta po jedno drvo i to je velika razlika u odnosu na razne sisteme grejanja koji postoje i zahtevaju ogromnu količinu tog ogrevnog materijala“, kaže Bjelopoljac.

 

…NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img