Hajde da se rešimo hroničnog umora,evo pet rešenja za brzo podizanje energije

0
225

Nije lako izaći iz tunela hroničnog umora, ali uz uzimanje određenih nadomjestaka ishrani to je moguće, i to u samo tri meseca.

Umorni ste, jako umorni? Toliko vam nedostaje energije da vam se uspon preko tri stepenice ili nošenje male vrećice iz trgovine čini nadljudskim poduhvatom? Sindrom hroničnog umora više se ne smatra retkom pojavom, jer sve je više osoba koje pate od tog poremećaja.

U razvijenim zemljama čak četiri od hiljadu osoba pate od sindroma hroničnog umora, bolesti koju nije lako prepoznati.

Ipak, radi se o vrlo precizno definisanom sindromu koji karakteriše prisustvo najmanje četiri od osam navedenih simptoma koji traju šest i više meseci: intenzivan i dugotrajan psihički umor, isto takav fizički umor, teškoće u pamćenju i koncentraciji, neokrepljujući i slab san (budite se ujutro umorni kao da niste spavali), bolovi u zglobovima i mišićima, česte glavobolje ili bolova u grlu, blago povišena telesna temperatura te povećani limfni čvorovi na vratu i ispod pazuha.

Opasna veza: stres i creva

Šta je uzrok tako šarene lepeze simptoma? U podlozi je zapravo višegodišnji stres koji uzrokuje određene biohemijske promene u organizmu.

Prvo, hronična napetost dovodi do smanjenja nivoa proteina CBG ili transkortina koji deaktivira hormon stresa kortizol. Stoga vrednosti kortizola neprekidno rastu te tako nastaje pojava koja se naziva kortizolskom rezistencijom, a ona pak izaziva sistemsku upalu te intenzivan osećaj umora.
Drugo, uočeno je da hroničan stres, upotreba antibiotika i neuravnotežena ishrana menjaju ravnotežu mikrobiota (sastav bakterija) creva.
Zbog toga dolazi do poremećaja odbrambenog sistema organizma koji se ogleda simptomima tipičnim za sindrom hroničnog umora.

Metoda isključivanja

Ne postoje specifični laboratorijski testovi za dijagnostikovanje sindroma hroničnog umora. Prvi je korak isključivanje drugih bolesti koje mogu imati slične simptome, na primer osećaj velikog umora.

Analizom krvi, na koju vas treba uputiti lekar primarne zdravstvene zaštite, mogu se isključiti hipotireoza, sideropenična anemija (vezana uz manjak gvožđa), hepatitis, tumori i autoimune bolesti.
Važno je otkloniti svaku sumnju na dijabetes, na depresiju uzrokovanu gubitkom bliske osobe, kao i na virusne bolesti čije se posledice mogu vući još dugo, poput mononukleoze, toksoplazmoze, citomegalovirusa i slično. Tek kad se isključe sve te bolesti, može se preći na dijagnosticiranje sindroma hroničnog umora.

Testirajte nivo stresa

Iako ne postoje testovi za dijagnostikovanje sindroma hroničnog umora, postoje testovi za otkrivanje prisustva 2 faktora koji deluju kao okidači tog poremećaja, a to su stres i disbioze.

Kako biste otkrili koja je nivo vašeg hroničnog stresa, treba izmjeriti kortizol posle 19 sati. Dva mala tampona ili vatirano štapića treba natopiti pljuvačkom, a zatim ih sutradan odneti u laboratoriju na analizu. Ako nivo kortizola prelazi 3,3 ng / ml, znači da ste pod vrlo jakim stresom.
Od pomoći može biti i test za disbioze kojim se, analizom mokraće, utvrđuje poremećaj mikrobiota creva.

Uz navedene dodatke ishrani nikako nemojte zaboravit na zeleni čaj, bolji je izbor od bilo kojeg drugog napitka.
5 rešenja za brzo podizanje energije

Budući da je sindrom hroničnog umora bolest koju izaziva niz faktora i koja se očituje različitim simptomima, treba je napasti kombinacijom nadomjestaka ishrani. Ujutro će to biti probiotici, Eleuterokok i karnitin, a uveče magnezijum. Uz to, poželjno je dnevno popiti dve šolje zelenog čaja.

Probiotici

To su živi mikroorganizmi koji, kad se uzmu u odgovarajućoj koncentraciji, mogu obnoviti tzv. dobru bakterijsku floru creva koja ima važnu ulogu u radu odbrambenog sistema.

Kako deluju: Uzimaju li se svakodnevno, jačaju odbrambeni sistem organizma te sprečavaju hroničnu upalu nervnog pleksusa koji je skriven ispod crevne sluznice. A upravo ona uzrokuje neuropatskog bol koja je karakteristična za ovaj sindrom.

Kako uzimati: Najbolji bioraspoloživ oblik je Lactobacillus acidophilus u liofilizirani kapsulama. Uzimajte jednu ili dve svako jutro, na prazan stomak, tri meseca.

Magnezijum

Naziva se i ženskim mineralom. Reč je o ključnom Oligoelementi za funkcionisanje zglobova i mišića te za ravnotežu nervnog sistema.

Kako deluje: Ublažava bol u mišićima i zglobovima, a sprečava i učestale napade glavobolje. Uz to, smanjuje stres i osećaj umora te popravlja raspoloženje.

Kako uzimati: Uzimajte ga svakodnevno šest meseci. Doza je 250 mg bilo u obliku praška koji se rastvara u ustima ili u ampulicu koje se stavljaju pod jezik. Ako se uzima uveče, opušta i poboljšava kvalitet sna.

Eleuterokok

Nazivaju ga i sibirskim ginsengom. To je grmolika biljka iz porodice Araliaceae koja raste u ledenoj klimi Sibira i Mongolije, a vekovima se koristi kao tonik i pomoć u obnavljanju energije.

Kako deluje: Koren te biljke sadrži koktel aktivnih principa (glikozidi, kumarin, flavonoidi, polisaharidi) – adaptogena koji povećavaju otpornost organizma na stres i promene koje donose smene godišnjih doba.

Kako uzimati: Svaki dan uzmite 200 mg suvog ekstrakta korena Eleuterokok. Terapiju provodite dva meseca, zatim prekinite na 15 dana te nastavite još dva meseca. Ne prekoračiti preporučenu dozu jer prevelika količina može izazvati tahikardiju.

L-karnitin

To je neesencijalna aminokiselina (sintetišu je jetra i bubrezi) koja učestvuje u pretvaranju masti u energiju. Potrebna je za dobro funkcionisanje mišića, u kojima je koncentrisano čak 95 posto njene ukupne količine u telu.

Kako deluje: Učestvuje u procesu proizvodnje energije, pospešuje korišćenje lipida unutar ćelijskih mitohondrija. Na taj način smanjuje osećaj umora i poboljšava funkcionalnost zglobova i mišića.

Kako uzimati: Uzimajte dnevno 1500 mg L-karnitina u tabletama dva meseca. Kao alternativu možete svakodnevno jesti jednu od ovih namirnica: meso, sir, avokado ili tempeh (fermentisane semenke soje).

Epigalokatekin

Punog naziva epigalokatekin-3-galat, jedan je od najmoćnijih antioksidansa u prirodi. Ima ga u mnogim biljkama, posebno u osušenim listovima zelenog čaja (Camelia sinensis).

Kako deluje: To je prirodno protivupalno sredstvo koje neutrališe dejstvo slobodnih radikala koji su nastali kao posledica stresa, ali i bolesti. Osim toga, pomaže u detoksikaciji organizma oslobađajući ga otpadnih materija te pospešujući diurezu.

Kako uzimati: Pijte dve šolje od 250 ml zelenog čaja dnevno, ujutro i kasno poslepodne. Ako ste inače vrlo nervozni, možete odabrati i varijantu bez teina.