16.8 C
Belgrade
nedelja, 28 novembra, 2021
spot_img

Danas su ZIMSKE ZADUŠNICE – praznik posvećen MRTVIMA: Ovo nikako NE ČINITE!

Danas 6. Marta se obeležava sećanje na preminule.

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Velike zimske zadušnice.
Danas se obeležava sećanje na sve preminule. Ide se na groblja ili u crkve i pali sveća. Crkva je propisala posebne dane – Zadušnice, i to četiri puta godišnje.
Zimske zadušnice su u subotu, pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove su letnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

 

 

 

Na dan Zadušnica ide se u crkvu, gde se služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika. Na grobovima se pale sveće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u mraku, nego u svetlosti Sunca. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zaceljuju rane greha.
Sveća je simbol svetlosti Hristove, koja treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

 

 

Skoro uvek padaju krajem februara ili početkom marta, tj. zimi, pa su po tome i dobile naziv. Spominju se veću tipiku Velike carigradske crkve u ΙΧΧ veka. Iz kanona ovoga danakojim su obuhvaćeni svi ljudi cele vaseljene i razni vidovi upokojenja, vidi se da se Crkva moli za: „umrle u gradovima, pustinjama, na zemlji ina svakom mestu; za careve, sveštenike, arhijereje, braću, drugove, srodnike, za sve rodove, staro, mlado, decu, sisančad.“

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI BROJ 2…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,028PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img
error: Content is protected !!