spot_img

Danas slavimo Svetog Vasilija OSTROŠKOG ČUDOTVORCA – Sveća koja izmiruje zavađene i isceluje bolesne.

Rođen kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjiću u hercegovačkom Popovom Polju 1610. godine, Sveti Vasilije zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Bogorodice.

Sveti Vasilije Ostroški spada u red najvećih čudotvoraca, a njegova dela poznata su i van granica Srpske pravoslavne crkve. U manastir Ostorg, nadomak Nikšića u Crnoj Gori, gde počiva Sveti Vasilije, dolaze ljudi raznih veroispovesti, ima dosta muslimana, koji pred moštima traže spas i isceljenje od teških bolesti i muka koje ih pritiskaju.

Nema veće hrišćanske svetinje od moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, jer je po broju hodočasnika manastir Ostrog na trećem mestu u svetu posle Jerusalima i Svete gore. A ostroški monasi tvrde, da ma koliko čovek želeo da poseti Ostrog može to učiniti tek kada ga Sveti Vasilije pozove. „Sveti Vasilije, oče naš duhovni, čuj i usliši čeda tvoja“, odzvanjao je glas monahinje na jutrenju koje počinje u pet časova pred ćivotom Svetog Vasilija Ostroškog. Sa svih strana sveta pristizali su hodočasnici ka Gornjem belom manastiru, koji na 900 metara nadmorske visine pokatkad bljesne u granitnoj litici kao dragulj.

Tvrdoški vitez, prema svedočenju monaha i brojnih vernika pomaže i krštenim i nekrštenim dušama. Ovaj svetitelj, kojim je srpska zemlja zapalila večnu sveću pred božijim prestolom, osvetljava puteve, razagnaje tugu svih vernika koji svojim molitvama i suzama zagrevaju hladnu ostrošku pešteru. Čudotvorne mošti Svetog Vasilija Ostroškog u celosti počivaju već tri veka u isposnici veličine dva i po sa dva metra, odišući miomirisom koji zadivljuje sve poklonike.

Ćivot oca Vasilija svakodnevno celiva više od hiljadu ljudi, kaže monah kojeg smo prilikom naše posete zatekli u keliji. Prema njegovim rečima, nema veće hrišćanske svetinje od moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, jer je po broju hodočasnika manastir Ostrog na trećem mestu u svetu posle Jerusalima i Svete Gore.
Naš Veliki branitelj Pravoslavne vere, Sveti Vasilije, rođen je 1610. godine u Popovom Polju u Hercegovini. Kršteno ime mu je bilo Stojan. Upokojen je 12. maja 1671. godine i to je dan koji SPC proslavlja u znak na sećanje ovog znamenitog ugodnika božijeg. MOLITVA NA SLEDECOJ STRANI…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img