spot_img

DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE JULIJANA I VASILISU: Obavezno uradite jednu stvar kako biste oterali SVE NEVOLJE OD VAS!

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava Svete mučenike Julijana i Vasilisu, muža i ženu koji su osnovali dva manastira početkom četvrtog veka.

Sveti mučenici Julijan i Vasilisa je hrišćanski praznik za koji se vezuje priča koja oslikava šta sve čovek može da izdrži zahvaljujući Bogu i snazi koju nam daje. Naime, tokom progona hrišćanja od strane rimskog imperatora Dioklecijana, bili su oboje na udaru vojske.

Kada su rimski vojnici došli do Julijanovog manastira, Bog je odlučio da mu da snage da izdrži sve muke na koje je bio stavljen. Gospod ga je krepio, hrabrio, obećavši mu besmrtnost i slavu poput Isusove.
Julijana je po predanju mučilo čak 20 vojnika i trebalo im je čak sedam dana da ga ubiju. Međutim, osmoga dana Bog je Julijanu dao snagu da ustane iz mrtvih i tako potvrdi njegovo postojanje. Legenda kaže da je Julijan 313. godine ustao iz pokrova i ubio svih 20 vojnika koji su ga mučili, a da se potom ponovo vratio u večni san.

Sveti mučenike Julijana i Vasilisu slave i poštuju pripadnici svih hrišćanskih zajednica. Srpska pravoslavna crkva slavi njihov dan 8. januara po crkvenom, a 21. januara po gregorijanskom kalendaru.

Sveti Julijan nije stigao da oplače svoju voljenu ženu. Njegov namastir je potpuno uništen, monasi su pobijeni ili utamničeni, a on sam je mučen strašnim mukama. Odbijavši da se odrekne Hrista i izdržavajući sve tegobe, Julijan je uspeo da pokoleba i na kraju preobrati u hrišćanstvo još mnogo ljudi uključujući i nekoliko svojih tamničara. Prema predanju, mučilo ga je čak 20 vojnika i trebalo im je čak sedam dana da ga ubiju. MOLITVA NA SLEDECOJ STRANI…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img