spot_img

Danas se slavi Sveti mučenik Polievkta, svetac koji simbolizuje PRIJATELJSTVO: Pozovite vama drage osobe i provedite dan u prijatnom DRUŽENJU!

 

Priča o životu ovog svetitelja smatra se jednom od najlepših priča o prijateljstvu i snazi bratske ljubavi. Prema legendi, Polievkt je imao najboljeg druga, zvao se Nearh i bio je hrišćanin.

Predanje kaže i da je mučitelj Polievktu pred smrt rekao: „Sada ćeš da upoznaš tog Boga u koga veruješ„, a ovaj mu je odgovorio: „Ako postoji taj moj Bog, iako nisam kršten, siguran sam da ćeš ti ići u pakao„.

Bog je po predanju Polievkta lično uveo u carstvo nebesko, a prethodno mu je dao snagu da izdrži sva mučenja.

Polievkt nije bio kršten. Bio je mlad i želeo je pre svega da se dobro provodi i lagodno živi. Međutim, sredinom 3. veka, u vreme cara Valerijana, počeli su strašni progoni hrišćana. Nearh je znao da će uskoro doći i do njega i mirno je čekao na smrt. Jedina žalost mu je, prema predanju, bila ta što nije svog prijatelja uspeo da ubedi u ispravnost svoje vere i ljubavi prema Isusu.

Kada je Polievkt saznao šta će se dogoditi Nearhu i koliko je čak i pored smrtne opasnosti u kojoj se nalazio njegovom drugu stalo da on postane hrišćanin, obećao je da će se krstiti. Ovo je Polievktu promenilo život! U snu mu se javio Bog koji je „skinuo sa njega staro odelo i obukao ga u novo, presjajno, i postavio ga u sedlo krilatome konju“.

Svetitelj je ovo shvatio kao znak da ne treba da se krije! Otišao je u grad i naočigled svih iscepao carevu zapovest o progonu hrišćana, a zatim je i polupao mnogobožačke kipove. MOLITVA NA SLEDECOJ STRANI…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,690PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img