spot_img

DANAS JE ĐURĐIC: Evo šta obavezno morate uraditi! SREĆNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE!

Dani od Đurđica, pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju se Vučji dani (Mratinci). Pošto je Sveti Mrata je zaštitnik vukova, važno je poštovati narodne običaje, da nas ove zime ne bi pratila zla sreća…

Pravoslavna crkva i njeni vernici 16. novembra proslavljaju veliki praznik – Đurđic.

 

Ovaj praznik posvećen je prenosu moštiju Svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke, i to po njegovoj želji koju je pred smrt saopštio jednom slugi.
Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako, jašući na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem ubija aždaju, koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

Propovedao je novozavetnu veru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

 

Sveti Georgije stradao je 303. godine, jer je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana.

…nastavak na sledećoj strani…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img