Želite da prostor u kome živite izgleda kao iz bajke,uz par saveta obojite i uredite ga po vašem ukusu

0
55

Kada dođe leto, uvek nam nekako na pamet padaju razne ideje za sređivanje kuće ili stana, i njihovo renoviranje…

Pored čuvenog prolećnog raspremanja kuće, razmišljamo o stvarima koje bismo mogli poboljšati, redizajnirati ili osvežiti, pa se krečenje nameće kao poduhvat koji savršeno odgovara svim našim trenutnim prohtevima. Ono ne zahteva mnogo novca i velike troškove, a može u potpunosti promeniti ambijent i atmosferu jednog prostora, bez mnogo muke.

Iako bismo svi verovatno najradije u potpunosti renovirali naše domove, takvi procesi zahtevaju dosta vremena i novca, odnosno traže od nas dva resursa koja nas najčešće ograničavaju kada se radi o mogućnostima koje imamo.

Ukoliko pripadate grupi ljudi koja radije sama završava svoje radove po kući umesto da zove majstore, onda verovatno često pokušavate da pronađete pravi način za njihovo izvođenje, cake profesionalaca i fazone koji oni koriste kako bi boju vaših zidova doveli do savršenstva.

Leto je idealno vreme za krečenje jer mu pre svega vremenski uslovi savršeno odgovaraju. Mi vam ovog puta predstavljamo nekoliko saveta koji će vam umnogome olakšati ovaj proces i pretvoriti ga u jednu zabavnu aktivnost u kojoj ćete moći da uživate, barem malo.

Kada se radi o krečenju, prva stvar koju morate znati je da postoje dve vrste boja. Jedna vrsta je na bazi ulja i ona vašim zidovima daje interesantan sjaj, dok je druga na bazi vode. Boje na bazi ulja se sve manje koriste, jer su dosta zahtevnije kada se sa njima radi, duže se suše i iziskuju veću preciznost.

Boje na bazi vode su svakako moderna varijanta uljanih boja, a osušiće se za tili čas. Savet profesionalca za kupovinu boje za krečenje je taj da na tom delu ne bi trebalo da štedite, već da kupite boje poznatih proizvođača. One su jednostavno kvalitetnije i donose vam sjajne rezultate u kojima ćete uživati.

Kupovinom jeftine boje možete trenutno ulepšati svoj stan ili kuću, ali samo razmislite da li ste spremni da godinu dana (koliko obično prođe do sledećeg krečenja) živite sa zidovima na kojima je boja izbledela ili ispucala?

Koliko boje je potrebno?

Kada se radi o krečenju, postoji jedno opšte poznato pravilo: potrebno je oko četiri litra boje na svaka 32 m2. Stoga, pre nego što krenete u kupovinu i nabavku materijala pažljivo izmerite prostorije koje želite da okrečite kako biste bili sigurni koliko vam je boje potrebno.

Danas, u modernijim prodavnicama boja i lakova postoje mašine koje izračunavaju tačnu količinu boje koja vam je neophodna, tako da se ne morate sami mučiti sa tom matematikom. Profesionalni moleri savetuju da uvek kupite malo više boje u odnosu na količinu koju vam preporučuje prodavac ili mašina, kako biste imali dovoljno materijala za sitne popravke ili neočekivane detalje.

Da li je bazna boja neophodna?

Ako su vaši zidovi bele boje ili neke druge svetlije nijanse, a pritom želite da ih okrečite sličnom bojom, bazna boja vam nije neophodna. Naravno, pod uslovom da ne morate prekriti veće fleke ili nečistoće na njima.

Sa druge strane, ako želite da posvetlite zidove u svom domu i tamnu boju prekrečite svetlijom, bazna boja je obavezan deo posla kako biste postigli željenu nijansu.

Kojim redosledom krečiti?

Kada dođe do konačnog početka radova, postoji neki spisak koraka kog bi trebalo da se držite.

1. Očistite sve zidove metlicom ili pajalicom od paučine i prljavštine.

2. Trakom zaštitite svoju stolariju kako biste imali što manje posla kada završite sa krečenjem

3. Iz istog tog razloga, kabasti nameštaj i podove prekrijte najlonom ili starim čaršafima.

4. Četkicom ofarbajte sve uglove i prostore oko prozora i vrata.

5. Prvo okrečite plafon, a potom zidove. Isti postupak se ponavlja i kod drugog nanošenja boje.

U slučaju da niste sigurni da ovo možete uraditi sami, nemate dovoljno alata ili niste baš spretni, naš savet je da pozovete molere, a sebi priuštite dvodnevni odmor u nekom hotelu i opustite se.