spot_img

SUTRA JE SVETA PETKA TRNOVA. MOLITVA SVETOJ PETKI: Večeras i sutra izgovorite ove reči i čeka vas dobro zdravlje i blagostanje!

Ova slavna svetiteljka je bila srpskog porekla rođena u Epivatu nedaleko od Carigrada, u XI veku.

 

Roditelji Sv. Petke su bili imućni i veoma pobožni hrišćani, čiji se sin Jevtimije zamonašio, a kasnije je postao znameniti maditski episkop. Po smrti roditelja mlada Paraskeva je napustila dom i započela, radi vere u Hrista, podvižnički život kakav je oduvek želela. Otišla je pravo u prestonicu Vizantije, Carigrad, a potom je sa blagoslovom sve do duboke starosti, živela u jordanskoj pustinji u postu i molitvi, prolazeći kroz nebrojena iskušenja i patnje.

 

MOLITVA SVETOJ PETKI BEOGRADSKOJ – TRNOVSKOJ

1.

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negde Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrost i radost, Hristova device, naša pomoćnice.

Budi i nadalje straža našem prestonom gradu, i utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernicima, podigni nedužne i tužne a usopštim roditeljima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božja svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, navek veka. Nastavak na sledecoj strani….

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,874PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img