spot_img

PA ŠTA AKO ŽENA OSTANE SAMA POSLE 40. GODINE: Da li nešto fali neudatim devojkama?

Karijeristkinje, izbiračice ili jednostavno nisu imale sreće? Psiholozi govore o neudatim ženama posle 40. rođendana. Imam 45 godina, sama sam i nemam dece. Da, sve je u redu sa mnom. Ovako je Melani Notkin sasula u brk svim „dušebrižnicima“ koji su se pitali zašto se pametna i lepa žena još nije ostvarila kao supruga i majka. Autorka knjige „Moderne žene u potrazi za novim oblikom sreće“, napisala je da nije planirala da ostane sama, ali joj se to prosto desilo.

Nikada karijeru nije stavljala ispred ljubavi, pa opet ni sa kim ne deli postelju i nikoga ne vodi u vrtić i školu. Da, nezavisna je, ističe, ali rado bi pristala da zavisi od nekog koga voli. I izbirljiva je. – Želim da se zaljubim u muškarca koji to zaslužuje. Ako to znači da ne pristajem na manje, onda sam izbirljiva – odgovorila je Brajanu sa kojim je izašla, pošto je on sve vreme pokušavao da sazna zbog čega nema nikoga i uporno joj tražio mane. – Ne žalim ni zbog čega.

Da, želela sam da se udam i dobijem dete u dvadesetim, ali evo me, u četrdesetim sa svim modricama još sam u ringu i ne odustajem od ljubavi – odbrusila mu je. Melanina priča nije usamljena, kao ni Brajanova sumnja da sa takvom osobom nešto nije u redu čim je još „singl“. Kada žena proslavi 40. rođendan, a nema burmu i mnoštvo besanih noći zbog bebe, sve su joj gorče slavljeničke torte.

Nije važno da li je uspešna u poslu, da li putuje, koliko ima prijatelje. Sve se svodi samo na jedno – zašto se još nisi udala? Ili, kada misliš da rodiš dete? Gde ti je dečko? Suština je zapravo u pogledima koji pitaju – šta ti fali? Na temelju ove teorije razvila se još jedna – žene koje su u zrelim godinama, a nisu osnovale porodicu su nezadovoljne. Isfrustrirane jer ih niko ne čeka posle posla i nemaju pored koga da se bude, s kim da dele radost i tugu, pa emituju negativnu energiju.

Netrpeljive su prema kolegama, zavide prijateljima na porodičnoj sreći, ne umeju da se raduju kao ranije, više ih ništa ne ispunjava. – Ovo je, da se ne lažemo, uvreženo mišljenje u našem društvu. Žene posle 40. godine nazivaju se pogrdno baba-devojkama i usedelicama, etiketiraju kao isfrustrirane osobe i roba sa greškom, gledaju se ispod oka, prezrivo ili sažaljivo. Što je sredina manja, one su na lošijem glasu i večita tema ogovaranja. Ukoliko su uspešne na poslu, smatraju se bolesnim karijeristkinjama koje su zarad ambicija žrtvovale majčinstvo i brak.

Ako su lepe i zgodne, onda su obavezno izbiračice, pa su i zaslužile da im se desi kletva „Izbirač naiđe na otirač“. One osrednje su nesrećne, jer ih valjda niko nije hteo – ističe psiholog Dragana Petrović. Za našu sagovornicu je ovo, priznaje, škakljiva tema, zato što u svom okruženju ima mnogo samih žena. Ali, to ne znači da su sve usamljene, a još manje isfrustrirane.

Neke su, kaže, zadovoljstvo pronašle u poslu. Ima onih koje su davno rešile da se ne udaju i ne rode dete, jer su smatrale da se neće dobro snaći u toj ulozi. – Zadovoljile su se karijerom, putovanjima, prijateljstvima, kumstvom. Mnoge od njih su sebe pronašle kao tetke i to im je dovoljno za sreću. Ponekad je poštenije odustati od nečega čemu misliš da nisi dorastao, nego lošim brakom upropastiti život sebi i detetu koje će svakodnevno trpeti frustracije. Nastavak na sledecoj strani…

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,873PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img