Kako da najbolje iskoristite prirodna ulja za čišćenje i negu kože

0
256

Da li ste znali da su prirodna ulja, poput maslinovog, ključna za zdravlje vaše kože? Ne skupoceni tretmani, već čista ulja. I sa njima možete i očistiti i hraniti kožu.

To su kao obavezan deo svakodnevne nege ljudi obavljali i u pradavna vremena. I žene i muškarci su posvećivali značajno vreme opuštajućim kupkama i masažama uljem.

 

Ali, sa uljem, naravno i prljavštinom, koja se nakupila na koži, mi uklanjamo i našu prirodnu odbranu i hidrataciju. Kada ga prečesto uklanjamo, koža na to reaguje tako što proizvodi još više sebuma, jer je “ogoljena” i suva, a mi, s druge strane, ponovo kupujemo još jača sredstva za uklanjanje tog viška masnoće i vrtimo se u krug.Naša koža prirodno proizvodi svoje ulje, sebum, da bi se zaštitila i održala zdravlje.

Dugo vremena kozmetička industrija nas je, većinom, učila da je ovo ulje loše i da ga trebamo saprati, ukloniti i zameniti proizvodima punim hemikalija.

 

Ali, da li ste znali da ulje čisti ulje? Tehnika čišćenja lica uljem se zasniva na tome da na prirodan način, nežno rastvarate i uklanjate nečistoće, koje su se nakupile na koži sa sebumom i podstičete normalno, ne preterano, lučenje ulja, pa vaša koža izgleda i oseća se zdravije.

Sigurno ste često pomislili – pa, neću stavljati maslinovo ulje, koža mi je ionako masna? Tu ste pogrešili.

 

Čišćenje kože uljem je vrlo jednostavno. Potrebne su vam dve vrste ulja: ekstra devičansko maslinovo i ulje ricinusa. Umesto maslinovog (u zavisnosti od tipa kože), možete koristiti: jojobino, laneno, ulje od semenki grožđa i noćurka su vrlo pogodni za one koji imaju probleme sa aknama, recimo.

 

Maslinovo pogoduje pH nivou naše kože, vrlo je hranjivo i ima visok nivo antioksidanata. Vlaži kožu, hrani je i čini zdravom.

Ulje ricinusa je gusto i rastvara ulja na vašoj koži, izvlači nečistoće, koje su se nakupile u porama i na površini tokom dana.

 

Evo kako ih trebate kombinovati za čišćenje različitih tipova kože. Za suvu koristite 3 kašike maslinovog i 1 ricinusovog, za normalnu 2 maslinovog i 2 ricinusovog, a za masnu 1 maslinovog i 3 ricinusovog.

 

Za početak počnite sa manjim količinama dok ne pronađete idealnu kombinaciju za vašu kožu. Budite strpljivi, jer kada pronađete pravi odnos ova dva ulja, vaša koža će vam biti veoma zahvalna.

 

…nastavak na sledećoj strani…