spot_img

Evo zašto je ZEC SIMBOL USKRSA – Da li znate otkud zec među hrišćanskim simbolima?

Evo zasto e bas ova zivotinja sibol jednog od najvecih praznika…

Zečevi su pored farbanih jaja postali simboli Uskrsa i nemoguće je zamisliti ovaj praznik bez njih kao praznične dekoracije.

Iako ova životinja nema nikakve veze sa crkvom, pa ni sa vaskrslim Isusom, poslednjih decenija je postala komercijalni simbol Uskrsa, čak i u našim krajevima. Odakle zec u čitavoj priči? Zeca možda nema u Bibliji, ali su zato paganska verovanja prepuna priča o njemu. Izvorni uskršnji zec simbol je plodnosti i ponovnog rađanja. Njegovo spajanje sa jajima i Uskrsom verovatno se odigralo početkom 16. vieka u Nemačkoj gde postoje zapisi o tome koliko su deca željno iščekivala dolazak zeca koji na uskršnje jutro polaže obojena jaja u gnezda. Simbol zeca koji nosi jaja potiče iz jedne od legendi o boginji Eostre. Priča kaže kako je ona jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće. No, kako je pre bio ptica, ovaj zeka je nastavio da nosi jaja.

 

 

On ih je svake godine oslikavao i poklanjao boginji Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život. Prema drugoj teoriji, ljudi su nekada smatrali da su zečevi hermafroditi i da kao takvi mogu da rađaju bez gubljenja nevinosti. Na taj način su zečeve počeli da povezuju sa bezgrešnim začećem Device Marije i na kraju sa Uskrsom. Zečevi i kunići bili su tada znani kao životinje sa najbržom mogućnošću razmnožavanja i bili su simbol novog rađanja života u proleće, kada se proslavljao dolazak novog godišnjeg doba. Za vreme tih proslava, verovalo se da zec donosi jaja kao simbol novog života.

Ako vas dete upita kako to  zeka za Uskrs nosi jaja, ispričajte mu ovu zanimljivu priču… 

Baš kao što Božić Bata simbolizuje Božić, tako nas i Uskršnji Zeka, s korpicom punom raznobojnih jaja, podseća na Uskrs.

Izvorni Uskršnji Zeka verovatno je povezan s paganskim festivalom ekvinocija, koji je nekada prethodio Uskrsu. Saksonci su posvetili mesec april slavljenju svoje boginje proleća i plodnosti, koja se, ne slučajno, zove Eastre.NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI …

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img