spot_img

DANAS SLAVIMO NAJPROGONJENIJEG SVECA: Kada na dan Atanasija Velikog ZAGRMI, narod veruje u OVO!

Šta se mole čudotvornoj ikoni

Svetog Ćirila Crkva pamti kao pravednog i neumoljivog borca ​​za čistotu vjere. Zato se mole Kirilu Aleksandrijskom za prosvjetljenje nevjernika, obnovu pravde i zaštitu u svim stvarima koje su Bogu ugodne.

Molitve pred ikonom Kirila Aleksandrijskog

„O, pobožni i neumoljivi sveti Kirile, koji je snagom svog duha i vere pobedio đavolski mrak u redovima pravoslavnih slugu Božijih! Ponizno vam se molimo: ne napuštajte nas i našu vjeru da se rugate Sotoni, smirite naše neprijatelje i dajte nam da nađemo pravdu u borbi za pravednu stvar. Amen“.
Sveti Kirilo, koji je pronašao istinu i počastio je čistotom svoje vjere, molim te: usliši me grešnog i nedostojnog slugu Božijeg, pokrij me svojim velom i pomozi mi da pronađem put prave i jake vjere u Gospodu našem Isusu Hristu. Neka me ne bude sramota zbog nevjere ili jeresi i da ponizno uđem u Carstvo nebesko, pun milosti Gospodnje. Amen“.

Narodna verovanja i običaji

Na jugu Srbije do danas je živi legenda a o tome kako je đavo iskušavao Svetog Atanasija prerušivši se u najlepšu devojku koja ga je mamila da se odrekne Boga i pridruži joj se u obožavanju nečastivog. Sveti Atanasije je prozreo ovu prevaru i zamolio devojku da mu pokaže đavoljsku moć tako što će uskočiti u mali ćup. Ona je to učinila, a monah je odmah zatvorio posudu i bacio je u more. Legenda kaže da je ćup godinama plutao, sve dok ga nisu pronašli ribari koji su ga otvorili.

Stari kažu da čim zagrmi, đavo pomisli da to ide Sveti Atanasije, uplaši se i odmah uskače u posude. Zato je važno da se na današnji dan svi sudovi drže čvrsto zatvoreni.

U nekim krajevima Srbije, Svetog Atanasija slave vodeničari koji veruju da tog dana đavoli vrebaju u virovima, pa ni vodenice tada ne rade.

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img