spot_img

Danas je MALA GOSPOINA CRVENO SLOVO- ROĐENJE PRESVETE BOGORODICE MARIJE VRLO VAŽAN ZA ŽENE- Ovo ne smete NIKAKO da radite!

Danas Vernici Srpske pravoslavne crkve slave dolazak na svet  posvećen rođenju Presvete Bogorodice Marije, jedan od najvećih ženskih praznika.

Presveta Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog.

Joakim i Ana su dugo bili bez djece. Već stari, oni su se usrdno molili Bogu da im podari dijete, da ih obraduje kao što je nekada obradovao Avrama i Saru, darujući im sina Isaka.

Joakim jednom ode u pustinju, gdje je proveo četrdeset dana u neprekidnom postu i molitvi da se Bog i na njega smiluje.Jednog dana, moleći se Bogu u voćnjaku pod lovorovim drvetom, Ani se javi anđeo Božji i reče joj da je njen vapaj dopro do Nebesa i da će ubrzo postati majka.

Ana se na te riječi zavjetova da dijete, koje bude rodila, muško ili žensko, posveti Gospodu Bogu, da mu služi cijeloga vijeka.I Bog ih obradova, darova im više nego su mogli i usniti, ne samo kćerku nego i Bogomajku.Kada dođe vrijeme, starica Ana rodi kćerku, kojoj nadjenu ime Marija, što znači visoka ili gospodareća.

Djeva Marija, plod molitava svojih roditelja, odvedena je u hram kada je imala tri godine, kako se Bogu i zavjetovala njena majka Ana.Sa 14 godina Djeva Marija se vratila u Nazaret gdje joj je, prema predanju, saopštena blagovijest arhangela Gavrila da će roditi Sina Božijeg.

Scena Roždestva Bogorodice sa Svetom Anom u postelji i novorođenom Marijom u kolijevci obavezan je motiv pravoslavnih ikona i srednjovjekovnih manastirskih fresaka.Jedan od najstarijih i najbolje očuvanih živopisa sa motivom Roždestva Bogorodice nalazi se u Kraljevoj crkvi u Studenici, zadužbini kralja Milutina sa kraja 14 vijeka.

Molitva Bogorodici je molitva sa kojom ljudi nalaze utehu, živa voda sa kojom naša duša gasi žeđ, tamjan najprijatniji Gospodu Bogu našem. Svi mi imamo potrebu da se MOLIMO. Po hrišćanskom verovanju Bogorodica, zvana Djeva Marija ili samo Marija je majka Isusa Hrista.

-MOLITVA PRESVETE BOGORODICE MARIJE NA SLEDECOJ STRANI ….

Pročitaj i ovo

Zaprati nas

0FanoviLajk
0PratiociZaprati
3,912PratiociZaprati

Da li si pročitala...

- Potreban ti je ozbiljan sajt?-spot_img